Zaručene najlepšie piškótová roláda na svete: Nadýchaná, netrhá sa a pri rolovaní nepraskne – netreba ani krém, taká je výborná!

roláda-623x350-1

Tento recept mám odskúšaný už 40 rokov a piškótové cesto robím len podľa neho. Roláda nepraskne, ľahko sa oddelí od papiera a netrhá sa. Chuťovo je vynikajúci.

Potrebujeme:

6 ks vajcia
6 PL cukor práškový
6 PL múka polohrubá
3 PL olej slnečnicový
1 lyžičku prášku do pečiva
Maslo na vymazanie papiera

Postup:

Plech potrieme trochou masla a priložíme naň papier na pečenie, vďaka čomu papier ku plechu perfektne priľne. Rovnako zľahka potrieme aj papier na pečenie tenučkou vrstvou masla a zľahka posypeme múkou – vďaka tomuto zlepšováku sa bude cesto jednoducho oddeľovať.

Z bielkov a 6 lyžíc cukru ušľaháme sneh – šľaháme, kým sa nezačnú tvoriť mäkké snehové špičky, viac netreba, lebo sa bude šľahať ďalej a aby sneh nespadol a nevytvorila sa na spodku voda.

Po jednom som všľahala do snehu postupne všetky žĺtky, len krátko, čím vznikne ľahučká pena. Do tejto peny po lyžižiciach všlaháme olej.

Polohrubú múku zmiešame s práškom do pečiva a do cesta postupne vmiešame. Je dôležité dávať postupne lyžiciach a zakaždým vždy ešte krátko pošlaháme, čím sa múka rovnomerne zapracuje do cesta. Ak by sa pridala múka po väčších častiach alebo naraz, klesla by na dno, pretože je ťažká a cesto by nebolo potom nadýchané.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov asi 10 minút.

Ešte horúce upečené cesto hneď prikryjeme utierkou, ktorú sme predtým namočili do studenej vody a vyžmýkali. Cesto sa otočí na vlhkú utierku – nezlomí sa a ani nikde nepraskne.

Ľahko odstránime papier na pečenie a spolu s utierkou zrolujeme a necháme v utierke vychladnúť.

Potom naplníme ľubovoľnou plnkou, ozdobíme. Dobrú chuť.

Autor receptu: Betka Jarovníková

Zdroj foto: yotube

You Might Also Like