Krehké smotanové rožky!

kyss

. Očaria vás so svojou vôňou a úžasnou náplňou. Keď opáčite jeden už neprestanete jesť. Ani jedny vianoce nemôžu byť bez nich.

Potrebujeme:

cesto:

450 g pšeničnej múky
250 g masla
200 ml kyslej smotany

štipka soli

náplň:

350 ml mlieka
400 g. vlašské orechy
200 g. cukor krištáľ
1 č. l. pernikové korenie
1 citrón kôra
2 PL hrozienok
1,5 PL rum
1 PL džem
1 balenie vanilkový cukor
1 PL med
Môžete namiesto orechov pridať mak, alebo džem(podľa vašej chuti)

Postup:

  1. Ingrediencie na cesto zmiešame dohromady. Je dôležité, aby maslo bolo studené. Cesto sa položí na múkou pokrytú dosku a formuje sa z neho bochník. Keďže cesto je dostatočne lepivé, je ľahšie pracovať na pomúčenej doske.
  2. Bochník zabalíme do  fólie a umiestnime do chladničky najmenej na 12 hodín (napr. Cez noc).Nasledujúci deň sa cesto rozdelí na 8 rovnakých častí potom vytvoríme malé bochníky. Bochníky rozgúľame  a potom každý kruh nakrájame na 8 kusov nožom. Náplň ide do širšej časti  cesta a potom sa zavýja od širšieho po špic.
  3. Umiestnite hotové rožky na plech na pečenie a pečte na 180 stupňov  15 minút. Samozrejme, že doba pečenia závisí od rúry.
  4. Ešte teplé rožky obalíme v prášku z vanilkového cukru.
  5. Poznámka: Do cesta  nedávajte cukor, vajíčka alebo prášok do pečiva.
    Náplň pripravíme takto: 
    Do vriacej vody s cukrom pridáme pomleté orechy, premiešame necháme prejsť miernym varom,
    pridáme jednu kávovú lyžičku perníkového korenie,
    pridám opláchnuté a krátko prevarené hrozienka, nastrúhame z jedného citróna kôru, pridáme med,marhuľový džem,vanilkový cukor. Dobrú chuť!

zdroj: topreceptek.hu

You Might Also Like