Lahodné oškvarkové pagáčiky

mon

Nie zložité ale zato chutné oškvarkové pagáčiky. Iste ich zvládne aj začiatočník.

Potrebujeme:

Budeme potrebovať:

1 kg polohrubá múka
300 g mletej oškvarky
50 g čerstvé droždie
1 lyžička cukor
0,5 l mlieko
2 lyžičky soľ
2 ks žĺtky
100 g maslo
1 lyžička korenie
1 ks vajce na mazanie
3 lyžice mlieko na potretie

Postup:

  1. K múke si pridáme maslo, žĺtky, soľ, urobený kvások (mlieko + cukor + droždie). Spolu dôkladne premiesime cesto, ktoré necháme na tmavom a teplom mieste vykysnúť cca 1 hodinu.
  2. Po vykysnutí ho posypeme múkou a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Mleté oškvarky pekne rozmiestnime po celom povrchu vypuklou stranou lyžice a posypeme soľou a korením.
  3. Cesto si preložíme takým spôsobom, že horný okraj preložíme k stredu, spodný okraj preložíme k stredu. Následne takto preložené cesto si ešte raz preložíme rovnakým spôsobom a otočíme ho hore nohami, aby sme dostali spoj na spodnej strane. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 20 minút.
  4. Po uplynutí 20 minút ho rozvaľkáme, len mierne a za pomocou vykrajovadla si vykrajujeme pagáčiky (alebo pohárom).
  5. Ukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Na každý Pagáč si urobíme mriežku ostrým nožom alebo lisom na zemiaky, ktorý používame, keď robíme šalát. Necháme ich nakysnúť cca pol hodinu prikryté utierkou.
  6. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Po upečení ich vyberieme a ihneď potrieme mliekom a necháme ich odstáť 10 minút zakryté utierkou. Dobrú chuť!

Zdroj:  nosalty. hu

You Might Also Like