Dvojfarebný pletenec

ple

Jednoduchý kysnutý pletenec, ktorý dobre vyzerá a ešte lepšie chutí. Skúste niečo dobre vyzerajúce aj doma! Vynikajúce na raňajky pre deti do školy, aj ako pochúťka ku káve.

Potrebujeme:

Biele cesto:

300 g polohrubá múka
150 ml mlieka
10 g čerstvé droždie
1 lyžička Kr. cukor
3 lyžice olej
1/2 ks vajcia
1 bal.vanilkový cukor
štipka soľ

Tmavé cesto:

300 g polohrubá múka
170 ml mlieka
10 g čerstvé droždie
1 lyžička Kr. cukor
3 lyžice olej
1/2 ks vajcia
1 bal.vanilkový cukor
štipka soľ
2 lyžice kakao

Ďalej budeme potrebovať:

džem podľa chuti
práškový cukor na posypanie

postup:

  1. Mlieko si zohrejeme, pridáme Kr. cukor a čerstvé droždie – pripravíme si kvások. Ostatné suroviny si zmiešame v miske, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Rovnako spracujeme aj tmavé cesto.
  3. Vykysnuté cesta si na pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Svetlé cesto potrieme džemom a položíme tmavé cesto. Zrolujeme a stred rozrežeme nožom. Prepletieme a položíme na papierom vyložený plech.
  4. Necháme na teplom mieste postáť cca pol hodinu a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 – 30 minút.
  5. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Zdroj: recepti.com

You Might Also Like