Rýchly jemný závin s makovou náplňou a džemom

recept-na-makovy-a-orechovy-zavin

Potrebujeme:

cesto:

2 bielky

250 ml vlažného mlieka

450 g hladkej múky

10 g čerstvého droždia

2 lyžičky prášku do pečiva

1 lyžica cukru

½ lyžičky soli

1 lyžička strúhanej citrónovej kôry

100 ml oleja

Plnka: (na jeden závin)

200 g mletého maku (alebo lieskové oriešky, vlašské orechy)

100 ml horúceho mlieka

3 lyžice cukru

1 lyžička vanilkového cukru 

3 lyžice džemu podľa chuti

(Pre druhý závin môžete použiť inú náplň alebo zdvojnásobiť suroviny)

na potretie:

2 žĺtky

2 lyžice smotany

Postup:

  1. V miske rozšľahajte bielky a pridajte mlieko.
  2. Do misky vložte múku, droždie, prášok do pečiva, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a soľ.
    Premiešajte a prilejte mliečnu zmes a olej. Vymiesime hladké cesto.
  3. Rozdeľte cesto na 2 časti. Nechajte pár minút odpočívať a medzitým pripravte náplň.
  4. Do misy vložte mak a prelejte ho horúcim mliekom. Pridajte cukor, džem a dobre premiešajte.
  5. Pracovnú plochu poprášte múkou a rozvaľkajte obaja kusy cesta na tenké plátky s
    veľkosťou približne 40 × 28 cm.
  6. Potrite cesto náplňou a nechajte približne 2 cm od okraja voľné.
  7. Zarolujte do závinu a premiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 ° C.
  8. V miske rozšľahajte žĺtky so smotanou a potrite vzniknutou zmesou povrch závinu.
  9. Pečte približne 30 minút alebo dozlatista.
  10. Nechajte závin vychladnúť a potom nakrájajte a servírujte.
 Dobrú chuť,
ZDROJ:coolinarika

You Might Also Like