Makový veniec

makovy veniec makovy veniec

500 g hladkej múky., balíček droždia., 50 g mäkkého masla alebo margarínu., 50 g práškového cukru., vajce., štipku soli., 200 ml mlieka

NÁPLŇ: 400 ml mlieka., 100 g cukru., 200 g mletého maku., citrónovú kôru alebo kandizované a citrónové kúsky., ½ KL škorice., 2 PL strúhanky

100 ml rumu., 50 g práškového cukru

Na prípravu náplne privedieme mlieko s cukrom do varu a odstavíme z platne. Do horúceho mlieka vmiešame mak, citrónovú kôru, škoricu a strúhanku a necháme vychladnúť. Na prípravu cesta premiešame múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, cukor, vajce a soľ. Postupne pridávame mlieko a v mise ručne vareškou vypracujeme pevné cesto. Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi ½ hod. nakysnúť. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej kuchynskej doske na obdĺžnik. Náplň rovnomerne rozdelíme na vyvaľáne cesto a zavinieme závin pozdĺžne rozrežeme. Oba diely prepletieme a spojíme do venca. Položíme na plech vymazaný tukom a dáme do rúry piecť. Ešte horúci múčnik potrieme pomocou štetca rumom a posypeme práškovým cukrom. Môžeme použiť aj kúpenú hotovú makovú náplň.

Zdroj:mojerecepty

You Might Also Like