Lieskovoorieškové obláčiky na Vianoce

obl

Veľmi chutné sušienky, ktoré prevoňajú celý byt. Kombinácia čokolády a mletých lieskovým orieškov je jednoducho úžasná.

Potrebujeme:

cesto:

100 g maslo
50 g práškový cukor
1 ks žĺtok
1 bal.vanilkový cukor
štipka soľ
180 g hladká múka

pusinky:

3 ks bielky
150 g práškový cukor
200 g mleté lieskové oriešky

plnka:

150 ml smotana na šľahanie
150 g horká čokoláda
100 g mleté lieskové oriešky

postup prípravy

  1. Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, pridáme štipku soli, žĺtok a nakoniec i hladkú múku. Spracujeme hladké cesto, ktoré odložíme do chladničky na jednu hodinu.
  2. Kým cesto odpočíva v chladničke, pripravíme pusinky.
  3. Bielka vyšľaháme do peny, postupne zašľaháme cukor a nakoniec primiešame oriešky. Pripravíme si plech, ktorý vyložíme papierom a nakreslíme si rovnaké kolieska (priemer 3 cm), aby sme vedeli vrstviť orieškový sneh.Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov 15 minút, potom teplotu znížime na 100 stupňov a sušíme 20 minút. Upečené pusinky necháme vychladnúť.
  4. Linecké cesto z chladničky vyberieme, rozvaľkáme na plát hrubý cca 2-3 mm a pomocou okrúhlej formičky vykrojíme kolieska s priemerom 3 cm. Ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 8 – 10 minút.
  5. Smotanu ohrejeme (dávame pozor, aby nezačala vrieť) a odstavíme. Pridáme na kúsky nalámanú čokoládu a miešaním ju rozpustíme. Pridáme opečené mleté lieskové oriešky a celú hmotu dôkladne spojíme.
  6. Na linecké koliesko navrstvíme orieškový krém a položíme orieškovú pusinku. Môžeme ich papať hneď, ale najlepšie sú na druhý deň, keď linecké koliesko zmäkne. Dobrú chuť.

Z dávky vyjde 60 ks.

Zdroj:  Coolinarika com

You Might Also Like