Lieskové tortičky

tort

Sušienky plnené vynikajúcim orieškovým krémom. Najlepšie je sušienky  dobré pripraviť pár dni vopred, aby sušienka zmäkla a spojila sa s orieškovým krémom.

Potrebujeme:

sušienky:

150 g maslo
250 g hladká múka
100 g mletej lieskové oriešky
100 g práškový cukor
1 bal.vanilkový cukor
1 ks vajce

krém:

100 g mleté lieskové oriešky
100 g maslo
100 g práškový cukor
1 lyžica rum

Na ozdobu:

4 lyžice marmeláda
1 lyžica rum
100 g celé lieskové oriešky
práškový cukor na posypanie

postup:

  1. Múku zmiešame s cukrom, s nakrájaným maslom, mletými lieskovými orieškami a vajíčkom. Dôkladne spracujeme hladké cesto, ktoré odložíme na hodinku do chladničky.
  2. Rúru predhrejeme na 175 stupňov a pripravíme plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom na pečenie.
  3. Cesto rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme kolieska a poukladáme ich na plech. Dáme piecť na cca 8-10 minút.
  4. Maslo vymiešame s cukrom a rumom do peny, pridáme mleté lieskové oriešky a ešte raz krátko prešľháme.
  5. Každé druhé koliesko potrieme plnkou a zlepíme čistým kolieskom.
  6. Marmeládu s rumom ohrejeme a odstavíme. Na každý koláčik malou lyžičkou navrstvíme ohriatu marmeládu, položíme celý lieskový oriešok a odložíme na tmavé miesto do krabičky. Najlepšie je nechať koláčiky odpočívať 2-4 dni, vtedy krásne zmäknú. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Zdroj:  coolinarika com

You Might Also Like