JAMAJKA rezy

ban

S upečením tohto koláča ohromíte každého. Luxusné banánové rezy pod názvom JAMAJKA. Trochu náročnejšie na prípravu, ale stoja za vyskúšanie.

Potrebujeme:

cesto:

6 ks vajcia
štipka soľ
3/4 šálky polohrubá múka
3/4 šálkyKr. cukor
2 lyžice kakao
1 bal.čokoládový puding
1 lyžička prášok do pečiva

želatína:

3 lyžice citrónová šťava
8 lyžíc studená voda
podľa chuti cukor
4 lyžice kyslý džem
8 ks banán
1 ks citrón
3 bal.žltá želatína

krém:

400 ml smotana na šľahanie
2 lyžice práškový cukor
50 g čokoládová ryža
1 lyžica prášková želatína (kopcovitá lyžica)
1/3 šálky horúca voda

Ďalej budeme potrebovať:

3 lyžice citrónová šťava
8 lyžíc studená voda
podľa chuti cukor
250 g mascarpone
150 g smotana na šľahanie
1 lyžica kr. cukor
čokoláda na ozdobu

Postup:

  1. Bielky a žĺtky si oddelíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne pridávame cukor a za stáleho mixovania vyšľaháme. Pridáme žĺtky, krátko mixujeme na stredne rýchlych otáčkach a nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pudingovým práškom a kakaom.
  2. Takto pripravené cesto navrstvíme na plech s veľkosťou 25 x 35 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým sa kraje neoddeľujú od stien plechu. Upečené cesto necháme vychladnúť a rozkrojíme ho na polovicu.
  3. Jeden plát cesta polejeme pripravenou polevou – studená voda + citrónová šťava + cukor podľa chuti. Potom nanesieme tenkú vrstvu kyslého džemu a naukladáme banány, ktoré sme si rozkrojili na polovicu. Polejeme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  4. Pripravíme si žltú želatínu podľa návodu na obale – v tomto prípade sme želatínu pripravili nasledovne: želé sme nasypali do väčšieho hrnca, zaliali ho litrom teplej vody a dôkladne premiešali. Želé necháme napučať. Keď vidíme, že želé tuhne, začneme ho nanášať na banány.
  5. Smotanu na šľahanie spolu s cukrom vyšľaháme do tuhej šľahačky, pridáme čokoládovú ryžu a premiešame (ak nemáme čokoládovú ryžu, môžeme na hrubom strúhadle nastrúhať horkú čokoládu). Želatínu pripravíme v horúcej vode, necháme mierne vychladnúť a pridáme ju k vyšľahanej smotane. Dôkladne spojíme a navrstvíme na želatínovú hmotu.
  6. Druhý plát cesta rovnako potrieme pripravenou polevou ako prvý – citrónová šťava + voda + cukor podľa chuti a položíme ho na šľahačkový krém.
  7. Mascarpone s cukrom a smotanu na šľahanie zvlášť vyšľaháme a nakoniec ich jemne vareškou spojíme. Navrstvíme na vrch a pekne uhladíme.
  8. Odložíme do chladničky stuhnúť a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!

Zdroj: Zcukrem pudrem pl

You Might Also Like