Kokosové makrónky s krémom z bielej čokolády!

makr

Pre milovníkov kokosu sú tieto makrónky splneným snom. Ľahko chrumkavé na povrchu a dokonale jemné vnútri.

Potrebujeme:

Na 45 porcií

Na cesto:

1 ½ hrnčeka mletých mandlí (150 g)
1 ¼ hrnčeka práškového cukru (150 g)
2 lyžice nesladeného kokosu (10 g)
2 x 55 g vaječných bielkov (približne z dvoch malých vajíčok)
biele potravinárske farbivo
štipka soli
¾ hrnčeka kryštálového cukru (150 g)
2 ½ lyžice vody (38 ml)

Na krém:

250 g bielej čokolády
½ hrnčeka smotany na šľahanie (120 ml)
2 lyžičky kokosového extraktu (10 ml)
biele potravinárske farbivo

Pálený kokos:

½ hrnčeka nesladeného strúhaného kokosu
2 lyžice cukru (30 g)
1 lyžice vody (15 ml)

Postup:

Celkový čas prípravy: 90 min

1

Na pálený kokos do rozohriatej panvice vsypte cukor, vlejte vodu a nechajte rozpustiť. Vsypte kokos a za stáleho miešania opekajte 5 minút do zlatohneda. Odstráňte z ohňa a presypte do misy.

2

Pokračujte prípravou krému. Do ohňovzdornej misy vsypte čokoládu a smotanu, umiestnite na hrniec s vriacou vodou a nechajte rozpustiť nad parou. Pridajte kokosový extrakt, potravinárske farbivo a pálený kokos. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

3

Teraz sa pustite do výroby makroniek. Dva plechy vyložte papierom na pečenie a pripravte si cukrárske vrecko, či sáčok s prestrihnutým koncom, s okrúhlym otvorom o veľkosti 1 cm. Rúru predhrejte na 140-150 stupňov.

4

V cukrárskom robote zomeľte spoločne rozomleté mandle a práškový cukor, aby ste sa zbavili prípadných hrudiek. Cez sito presypte zmes do veľkej misy. V malej mise zmiešajte 55 g bielkov s potravinárskym farbivom a tiež cez sito prilejte k mandľovej zmesi. Druhých 55 g bielkov umiestnite do misy, osoľte a odložte bokom.

5

V malom hrnci ohrievajte kryštálový cukor s vodou a pomocou teplomeru merajte teplotu. Akonáhle dosiahne teplotu 112 stupňov, začnite šľahať bielky. Až sirup dosiahne 118 stupňov, začnite veľmi pomaly prilievať k bielkom za súčasného šľahania. Šľahajte, kým sa nevytvorí lesklý  sneh, ktorý je nadýchaný.

6

Vyšľahaný sneh pridajte k mandľové zmesi a pomocou stierky veľmi jemne zmiešajte. Cesto premiestnite do pripraveného vrecka a na plechu tvorte 2,5 cm kolieska vo vzdialenosti 2 cm od seba.

7

Plech párkrát buchnite o pracovnú plochu, aby sa odstránili prípadné bubliny a makrónky sa zarovnali. Makrónky posypte kokosom a pečte 20-24 minút. Nechajte vychladnúť až potom ich odložte  z plechu.

8

Vychladnutý krém naplňte do cukrárskeho vrecka, či sáčku s prestrihnutým koncom, naneste na upečené polovice makroniek a zlepte dohromady. Pred podávaním nechajte aspoň 1 deň odležať, aby sa chute spojili. Podávajte pri izbovej teplote. Dobrú chuť.

 

You Might Also Like