Talianské smotanové kocky

lokk

Zákusok plný smotanovo vanilkovo rumového krému. Na tomto si určite pochutnáte. Veľa plnky, tenké cesto a vrch posypaný práškovým cukrom.

Potrebujeme:

cesto:

250 g maslo
250 g hladká múka
100 ml mlieko
50 g práškový cukor
1 lyžička vanilková esencia
niekoľko kvapiek octu

Krém 1:

2 l plnotučné mlieko
12 ks žĺtka
200 g kukuričný škrob
350 g Kr. cukor
3 bal.vanilkový cukor
rum podľa chuti (nemusí byť)

Krém 2:

800 ml smotana na šľahanie
2 bal.vanilkový puding

postup prípravy

  1. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a octom do peny. Pridáme preosiatu múku a mlieko. Všetko spolu spojíme, cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na niekoľko hodín.
  2. Odležané cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na 4 tenké pláty. Upečieme ich vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 195 stupňov. Pečenie trvá krátko, preto cesto sledujeme a keď získa zlatú farbu z rúry ho vyberieme.
  3. Krém 1:
    V mlieku rozšľaháme žĺtky, škrob, Kr. a vanilkový cukor a uvaríme hustejší puding, ktorý odstavíme (môžeme pridať aj rum, ale nemusíme) a necháme mierne vychladnúť pri izbovej teplote.
  4. Krém 2:
    Smotanu ohrejeme, pridáme pudingové prášky a dôkladne premiešame, aby sme nemali žiadne hrudky. Dáme na mierny oheň a za stáleho miešania varíme 2-3 minúty. Puding odstavíme a pridáme ku krému 1. V pôvodnom recepte sa uvádza, že do celého krému máte pridať aj 3 bal. práškovej želatíny. Ja osobne želatínu nepreferuji a mám radšej krémovejšie, čiže mäkké rezy ako krémy, ktoré držia pokope, ale ak chcete, aby všetko držalo pekne pohromade, pridajte aj želatínu. Premiešame a môžeme vrstviť.
  5. Na jeden plát cesta navrstvíme jednu tretinu krému, položíme druhý plát cesta, navrstvíme druhú tretinu krému, položíme tretí plát cesta a znovu navrstvíme krém. Na vrch položíme štvrtý plát cesta a jemne ho zatlačíme, aby sme vytlačili vzduch. Odložíme do chladničky stuhnúť a pred podávaním vrch ozdobíme práškovým cukrom.

    zdroj: coolinarika com

You Might Also Like