Netradičný fantastický marcipánovo gaštanový závin

štu

Netradičná, ale o to chutnejšia kysnutá štrúdľa. Vynikajúca plnka s netradičnými surovinami ktoré vás dostanú.

Potrebujeme:

cesto:

500 g hladká múka
100 g maslo
70 g 100% tuk
40 g práškový cukor
1 ks vajce
10 g čerstvé droždie
120 ml mlieka
1/2 lyžičky soľ
nastrúhaná citrónová kôra

Gaštanová plnka:

250 g gaštanové pyré
2 lyžice strúhanka
1 lyžica detská krupica
1 lyžica rum
50 ml mlieko
sušené brusnice alebo slivky

Marcipánová plnka:

300 g marcipán
sušené brusnice alebo slivky

ďalej:

vajíčko na potretie

postup:

  1. Cesto vystačí na 2 záviny.
  2. Najskôr si pripravíme plnky. Mlieko ohrejeme a prilejeme ho k ostatným surovinám, ktoré potrebujeme na prípravu gaštanovej plnky. Všetko spolu premiešame a odložíme nabok.
  3. Marcipánovú plnku pripravíme keď budeme mať hotové cesto.
  4. Droždie rozdrvíme do teplého mlieka, do ktorého sme pridali trochu cukru a necháme vzísť kvások. Ostatné suroviny zmiešame v miske, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme po bavlnenou utierkou na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na plát hrubý cca 1 cm.
  6. Jeden plát potrieme gaštanovou plnkou, posypeme sušeným ovocím a zrolujeme do závinu.
  7. Na druhý plát cesta položíme rozvalený marcipán, posypeme sušeným ovocím a zrolujeme.
  8. Záviny preložíme na papierom vyložený plech na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a necháme odpočívať zakryté utierkou pol hodinu. Po pol hodine kraje, potrieme rozrobeným bielkom (iba vidličkou) a necháme odpočívať ďalšie pol hodinu.
  9. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista.

Zdroj: citromhab.blogspot.com

You Might Also Like