Úžasné maslové makovky

79493213_5f8786543e8375_full

suroviny

Na podkysnutie

100 ml  vody
17-20 g čerstvého droždia
necelá lyžička sladom
130 g hladkej múky

Ďalej do cesta:

100 g vody
100 g cukru
štipka soli
pol rozšľahaného vajcia (zvyškom potom makovky pomažeme pred pečením)
350-360 g hladkej múky
100 g masla
mak na posyp pred pečením

postup prípravy

 
  1. Suroviny na kvasok dobre prešľaháme a hotový kvások necháme v teple hodinu kysnúť.
    Po ho hodine k nemu pridáme zvyšok surovín, vymiesime cesto a zakryté ho necháme znovu kysnúť – aj 90 minút.Počas tej doby cesto dvakrát premiesime.
  2. Vykysnuté cesto prepracujeme a rozdelíme na polovice.Každý kus vytvarujeme ako hrčku a necháme pár minút odpočinúť. Potom hrčky rozvaľkáme dogulata, plát cesta radlom rozrežeme na 6 klinov az každého umotáme rožok.
  3. Umotané makovky poukládáme na plech s pečenie fóliou (stredná cíp by mal ležať pod makovkou, aby sa pri kysnutí a pečení nerozvinula), ľahko im zahneme oba konce a necháme ich nakysnúť.
  4. Potrieme zvyškom vajcia, ktorý sme rozšľahali s 1-2 lyžicami vody, bohato posypeme celým makom a upečieme vo vyhriatej rúre.
  5. Pekla som s teplovzduchom, na 200 ° C, asi 18-20 minút.
  6. Inšpirovala som sa od:  Iva Trhoňová Pekárnománie

Moja stránka s Hankou:  Pečenie všetkého druhu ORIGINAL

You Might Also Like