Chrumkavé štrúdličky s orechamy

štrudl

Potrebujeme:

cesto:

300 g hladkej múky
200 g masla
80 g krištáľového cukru
1 vanilkový cukor
štipka soli
1 polievková lyžica (25 gramov), kyslá smotana 20% tuku

Náplň:

250 g jemne mletých orechov (mandle, lieskové orechy, mak …)
50 g cukru
1 vanilkový cukor
1 polievková lyžica (25 gramov),marhuľového džemu
120 ml horúceho mlieka
1 čajová lyžička rumu
1/2 nastrúhaná citrónová kôra
práškový cukor na posypanie

Postup:

cesto:

Všetky prísady okrem kyslej smotany, rozdrobíme medzi prstami. Na konci pridáme kyslú smotanu a vymiesime cesto.

Cesto rozdelíme na dve časti. Zabalíme do plastovej fólie a schováme do chladničky  aspoň na 30 minút.

Vychladené cesto rozvaľkáme na štvorec asi 22×34 cm .Cesto potom po dĺžke rozdelíme na dve časti asi 11 cm.Z cesta budú štyri štvorce.

Ostanú dva obdĺžniky 11×34 cm. Pozdĺž dlhších strán cesta, 1 cm od spodnej časti naplníme vo forme dlhého tenkého valca. Náplň zúžime medzi rukami.

Pomocou papiera zrolujeme cesto s náplňou. Výsledný valec necháme ešte na papieri a zrolujeme druhý.

Pred pečením rolády dáme ešte do  chladu po dobu pol hodiny. Chladené cesto pri pečení udrží formu a neroztečie sa. Potom prekrojíme rolky na každej 2,5 cm široký, a tak nakrájame štrúdličky. Cesto nareže po celej dĺžke. Cesto neprerežeme až po spodok, ale necháme ho spojené.

Pečieme pri teplote 180 “C po dobu asi 25 minút, z hora by mala byť bledá, iba okraje,by mali začať žltnúť.

Necháme vychladnúť asi 1-2 min a ešte horúce s ostrým nožom prerežeme až  do konca.

Posypeme práškovým cukrom a môžeme papať.

Náplň:

Zmiešame mleté vlašské orechy, cukor a vanilkový cukor, zalejeme horúcim mliekom a premiešame na ohni.

Odstránime z tepla a pridáme marhuľový džem, nastrúhanú citrónovú kôru a rum. Uložíme na chvíľu do chladničky, aby sa dobre prepojili chute. Náplň rozdelíme na 4 časti. Dobrú chuť.

Zdroj: coolinarika com

 

You Might Also Like