Voňavé vianočné ovocné koláčiky

voň

Jemné krehké cesto v ktorom sa ukrýva lahodná voňavá ovocná náplň.
Výborné na vianočný stôl. Krásne vyzerajú a aj tak dobre chutia.Určite vás očaria a každé vianoce ich budete radi pripravovať.

Potrebujeme:

Cesto
300 g polohrubej múky
2 polievkové lyžice práškového cukru
150 g masla
5-6 lyžíc studenej vody
1 vaječný žĺtok + extra na glazúru
Plnka:
220 g zmiešaného sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, slivky, …)
2 jablká, nasekané
čerstvá šťava z 1 pomaranča
3 lyžičky cukru z cukrovej trstiny
2 lyžice rumu
¼ lyžičky škorice
štipka muškátového orecha
štipka pomletých klinčekov
štipka nového korenia

Postup :

1. Jemne nakrájame všetky prísady do plnky približne rovnakej veľkosti. Vo veľkej miske premiešajte kúsky ovocia, nakrájané jablká, koreniny. Rozpustíme cukor v rume a pomarančovej šťave a nalejeme ju na zmes. Obal a nechajte stáť cez noc.
2. Nasledujúci deň znova premiešajte zmes a podľa tradičného receptúry vložíme do čistých suchých pohárov minimálne na mesiac pred použitím (voliteľne).
3. Na prípravu pečiva: preosejeme múku a potom ju zmiešame s maslom. Pridajte preosiaty cukor, vaječný žĺtok, vodu a premiešajte všetko na cesto. Spravíme bochník, zabalíme do plastového filmu a potom ho vložíme do chladničky na hodinu.
4. Predhrievame rúru na 180 ° C a pomastíme 12- dielový muffinový plech. Cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme až do hrúbky asi 2 mm. Vyrežeme kruhy tak, aby zapadli do otvorov na muffiny až do výšky asi 3 – 4 cm, naplníme každý koláčik s veľkou čajovou lyžičkou plnky (ale nepreplňujeme) a zakryjeme hornú časť každého koláčika iným kruhom pečiva, alebo použijeme formičky s rôznymi tvarmi ktoré vyrežeme na vrchné cesto koláčikov. Okraje cesta utesníme a potrieme vaječným žĺtkom pre glazúru.
5. Pečieme asi 15 minút. Necháme niekoľko minút vychladnúť, pomocou malého nožíka uvoľníme koláčiky s plechu. Podávame teplé, alebo pri izbovej teplote.

zdroj: blogspot.com

You Might Also Like