Makovo višňové mini koláčiky

makk

Makovo višňové mini koláčiky, ktoré sú tradičné hlavne na Vianoce. Priznám sa, my doma ich robievame aj mimo Vianoc, máme ich radi, pretože sú plné maku a keď natrafíte na višňu, tá chuť je božská. Na prípravu vôbec nenáročný recept, takže sa hodí aj pre začiatočníčky v pečení.

Potrebujeme:

cesto:

250 g hladká múka
120 g maslo
100 g práškový cukor
1 ks vajce
štipka soli
1/2 lyžičky prášku do pečiva

Plnka:

100 g mletý mak
60 g práškový cukor
1 bal.vanilkový cukor
500 ml mlieka
150 g višne
podľa chuti škorica

postup:

  1. Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme guľu, ktorú odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu. Poriadne ju zabaľte do potravinárskej fólie, aby cesto nevyschlo.
  2. Kým cesto odpočíva v chladničke, pripravíme plnku. Mlieko ohrejeme v hrnci na miernom ohni. V druhej miske zmiešame cukor, vanilku, škoricu (ak nemáte radi, nemusíte pridávať), pridáme aj odkvapkané višne (ak sú zavárané alebo mrazené) a túto zmes zalejeme teplým mliekom. Všetko premiešame a odložíme nabok.
  3. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, nakrájame na prúžky. Na jednu polovicu navrstvíme plnku a opatrne preložíme. Prstami jemne zatlačíme kraj, aby sa pri pečení neotvoril.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie, preložíme celý pásik (spoj môžete položiť dole, aby ste mali istotu, že sa pri pečení valček nerozíjde). Nakrájame na cca 1-2 cm kúsky (podľa toho aké veľké chcete koláčiky) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlatista.
  5. Upečené koláčiky jemne posypeme práškovým cukrom a podávame.

Zdroj:  citromhab hu

You Might Also Like