Gratinované zemiaky

gratin

Zemiaky, ktoré sa rozplývajú v ústach …. Hodia sa skvele ku  grilu ….. alebo ako hlavné jedlo  .

Potrebujeme:

5 g masla
2-3strúčiky cesnaku
1 kg vyčistené a nakrájané zemiaky
250 ml mlieka
200 ml smotany
soľ, korenie
trochu sušeného timiánu
trochu muškátového oriešku
5 g strúhaného ementálu

Postup:

Umyjeme a očistíme zemiaky. Nakrájame zemiaky na plátky. Zmiešame mlieko, smotanu a korenie do nádoby a zahrievame  až do varu. Pekáč alebo hlbšiu nádobu vymažeme s maslom a cesnakom. Cesnak necháme v pekáči a poukladáme zemiaky jeden vedľa druhého.

Zalejeme zemiaky s omáčkou ktorú sme pripravili. Behom pečenia môžeme polievať touto zmesou z ktorej si necháme asi 1/3. Zemiaky by mali byť všetky zaliate zmesou.

Na vrch dáme malé kúsky masla a strúhaný syr (môžeme aj bez syra).  Zemiaky vložíme do trúby  predhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 40 minút, do zlatohneda.

Podávame pri gril, alebo ako samostatný pokrm so šalátom.

Zdroj: coolinarika com

You Might Also Like