Kysnuté motýliky so zeleninou

mot

Kysnuté slané koláčiky so zeleninou. Vynikajúce a na pohľad lákavé motýliky, ktoré sú vynikajúce čerstvé a aj na druhý deň.

Potrebujeme:

cesto:

500 g polohrubá múka
25 g droždia
1 lyžička Kr. cukor
300 ml mlieka
2 lyžičky soľ
50 g maslo

Plnka:

100 g smotanový (tavený) syr
štipka soľ
štipka muškátový orech
50 g hrášok
1 ks červená cibuľa
150 g kukurice
1/2 ks červená paprika
pažítka
100 g syr

Ďalej budeme potrebovať:

1 ks žĺtok
1 lyžička sezamové semienka
2 lyžice mlieko

Postup:

  1. V 100 ml mlieku si rozpustíme cukor, pridáme droždie a urobíme si kvások. V miske si zmiešame múku, soľ, rozpustené maslo, zvyšné mlieko a následne pridáme kvások. Spracujeme hladké cesto, ktoré si necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 1 hodinu).
  2. Keď chceme použiť čerstvý hrášok a nie konzervovaný, tak si ho dáme do vody uvariť. Cibuľu si nakrájame na malé kocky, papriku tiež a pažítku si najemno nasekáme.
  3. Vykysnuté cesto si na pracovnej doske rozvaľkáme, potrieme taveným syrom, osolíme, posypeme nastrúhaným muškátovým orieškom a naukladáme cibuľu, hrášok, kukuricu, papriku a posypeme pažítkou. Na vrch si navrstvíme na hrubo nastrúhaný tvrdý syr. Opatrne zrolujeme a nožom si nakrájame plátky (krájame do tvaru trojuholníka) a do stredu každého trojuholníka si pomocou varešky urobíme jemný odtlačok.
  4. Ukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom a potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamovými semienkami. Necháme na teplom mieste kysnúť cca pol hodinu.
  5. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút. Horúce potrieme mliekom a zakryjeme utierkou.

Zdroj: nosalty.hu

You Might Also Like