Princes koláč KARPATY

kk

Zákusky z odpaľovaného cesta sa radia medzi najnáročnejšie zákusky, ale z môjho pohľadu na nich nie je čo pokaziť. Treba len dodržať postup a cesto sa musí vydariť.

Potrebujeme:

Cesto (1 šálka = 200 ml):

200 ml voda
150 g maslo
1 šálka hladká múka
2 lyžice kukuričný škrob
2 lyžice vanilkový cukor
1/2 lyžičk yprášok do pečiva
1/2 lyžičky soľ
5 ks vajcia

krém:

1 l mlieko
300 ml šťava zo zaváraného ovocia
10 lyžíc kukuričný škrob
3 lyžice detská krupica
3 ks žĺtky
150 g hnedý cukor
3 ks bielky
1 bal.prášková želatína
3 lyžice likér
zavárané ovocie

Ďalej budeme potrebovať:

500 ml smotana na šľahanie
250 g biely jogurt
6 lyžíc likér
6 lyžíc mlieko
1 bal.prášková želatína

Postup:

  1. 200 ml vody zohrejeme, pridáme maslo a počkáme, kým sa rozpustí. Pridáme vanilkový cukor, soľ a miešaním necháme rozpustiť.
  2. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Dôkladne miešame na miernom ohni, kým sa hmota nezačne odlepovať od stien hrnca. Keď sa hmota oddeľuje od stien, hrniec odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Potom zašľaháme jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vymiešame.
  3. Pripravíme si plech na pečenie o rozmere 30 x 30 cm a dno vyložíme papierom na pečenie. Vyšľahané cesto rozdelíme na polovicu a v tenkej vrstve nanesieme jednu polovicu cesta na plech.
  4. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov a vložíme plech s cestom. Teplotu hneď stiahneme na 200 stupňov a pečieme do zlata. To isté opakujeme aj s druhým cestom.
  5. Mlieko zmiešame s ovocnou šťavou, pridáme škrob, detskú krupicu, žĺtky, cukor a dôkladne premiešame, aby sme nemali žiadne hrudky. Na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale.
  6. V druhej miske vyšľaháme bielky do tuhého snehu a spolu so želatínou a likérom ho vmiešame do pudingu. Nakoniec pridáme nakrájané ovocie a znova premiešame. Navrstvíme na jeden plát upečeného cesta a pekne uhladíme.
  7. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuhej šľahačky a zmiešame ju spolu s likérom, jogurtom a napučanau želatínou, ktorú sme si pripravili v mlieku. Navrstvíme na puding a pekne uhladíme. Položíme druhý plát cesta a jemne rukami zatlačíme. Odložíme do chladničky stuhnúť a pred podávaním vrch posypeme práškovým cukrom.

Zdroj: coolinarika com

You Might Also Like