Tmavo biely tvarohový koláč

cz

Tento koláč vás nikdy nebude nudiť! Klasický tvarohový koláč po ktorom sa len tak zapráši.

Potrebujeme:

cesto:

2 šálky hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
3/4 šálky práškového cukru
150 g masla
2 lyžice kakaa
1 lyžica kyslej smotany
1 ks vajce

Tvarohová plnka:

1 kg tučného tvarohu
5 ks vajec
100 g masla
1,5 šálky kryštálového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
1 bal.vanilkový puding (40 g)
1 lyžica hladkej múky
3 lyžice pomarančovej kôry (nemusí byť)
3 lyžice hrozienok (nemusí byť)

postup:

  1. Použijeme šálku o objeme 200 ml. Múku, prášok do pečiva, práškový cukor a kakao zmiešame, pridáme vajce, zmäknuté maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať asi pol hodinu.
  2. Tvarohová plnka:
    Bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkou, pridáme rozpustené maslo, postupne pridávame tvaroh, múku a puding. Nakoniec opatrne pridáme tuhý sneh, premiešame lyžicou. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru a hrozienka, ktoré môžeme predtým namočiť napr. v rume alebo  zalejeme horúcou vodou, aby trochu zmäkli.
    Ak použijeme nízkotučný tvaroh, pridáme o 100 g masla viac, čiže 200 g.
  3. Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme a pomocou valčeka opatrne prenesieme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 40 x 25 cm. Nalejeme tvarohovú plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Vrch poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nevytvorili na ceste bubliny. Ak sa nám nedarí preniesť druhý plát cesta na plnku, pretože sa cesto trhá, môžeme ho jednoducho nastrúhať na hrubšom strúhadle. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.

    zdroj: zcukrempudrem

You Might Also Like