Plnený medovník

medovnik

Potrebujeme:

CESTO:

365 g hladká múka
225 g práškový cukor
110 g maslo
250 ml med
1 ks vajce
1 PL mletá škorica
1 ČL mletý kardamom
1 ČL jedlá sóda
1 ČLprášok do pečiva
1/2 ČL strúhaný muškátový oriešok
1/2 ČL mletý zázvor
1/4 ČL mletý klinček

PLNKA:
400 ml marhuľový džem
 150g hrozienka
120 g nahrubo nasekané mandle
40 g kandizovaná pomarančová kôra
50 ml citrónová šťava
POLEVA:
150 g práškový cukor
50 ml citrónová šťava

Postup:

1
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech s rozmermi 33 x 45 cm vystelieme papierom na pečenie.
2
V hrnci na miernom ohni zohrejeme med, cukor, maslo a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Odstavíme a pridáme koreniny. Postupne primiešame múku, sódu a prášok do pečiva. Miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od bokov. Vmiesime aj vyšľahané vajce a rukami cesto premiesime na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na dve časti.
3
Na plnku zmiešame všetky suroviny v miske.
4
Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho doň. Navrstvíme naň plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Okraje postláčame dokopy a vidličkou popicháme vrch. Pečieme 25 až 30 minút dozlatista.
5
Na polevu vymiešame cukor s citrónovou šťavou a nalejeme ju na teplý koláč. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
6
Nakrájame na rezy a podávame.
Dobrú chuť.
Zdroj:časpreženy

You Might Also Like