Skúste zdravšiu verziu bez farbiva a nahraďte ho cviklou. Výsledok je rovnako dobrý.
Potrebujeme:
Na 10 porcií
Na krém:
200 g lučiny
100 g práškového cukru
100 g zmäknutého masla
citrón na pokvapkanie
Na cesto:
300 g upečenej cvikle
3 vajcia
4 lyžice kakaa
250 g polohrubej múky
200 g hnedého cukru
štipka soli
2 lyžičky kypriaceho prášku
3 lyžice oleja
1 vydlabaná vanilka
100 g rozohriateho masla
125 ml kefíru
Postup:
Celkový čas prípravy: 60 min
Predhrejte si rúru na 200 °C. Olúpte cviklu nakrájajte na štvrtiny a dajte zapiecť na 20 až 30 minút na plech vyložený papierom na pečenie. Až budú prepečené, pôjdu ľahko napichnúť na vidličku.
Znížte ohrev rúry na 180 °C. Formu na muffiny si vyložte papierovými košíčkami.
V mixéri rozmixujte upečenú cviklu na hladkú kašu, prilejte rozohriate maslo, kefírové mlieko, pridajte vydlabanú vanilku a vajcia. Rozmixujte všetko dohromady.
V mise zmiešajte spoločne múku s cukrom, kakaom a kypriacim práškom. Pridajte štipku soli a všetko dôkladne premiešajte. Do misy postupne primiešajte kašu z cvikle a dôkladne spojte do cesta.
Cesto prelejte rovnomerne do formičiek a dajte piecť do rúry na cca 20 minút. Urobte test pomocou špáradla, aby ste vedeli, či sú muffiny vo vnútri prepečené.
Muffiny nechajte vychladnúť, ideálne na rošte, a pripravte si medzitým krém na potretie. Vyšľahajte syr spoločne so zmäknutým maslom a práškovým cukrom. Pokvapkajte citrónom. Vychladnuté muffiny potierajte krémom, alebo zdobte pomocou cukrárskeho kornútu. Pokiaľ chcete rovnaký vzhľad, ako je na fotke, obetujte jeden z muffinov. Rozdrobte ho na čo najjemnejšie kúsky a zvyšné muffiny posypte rozdrobenými kúskami.
Dobrú chuť.