Jahodový krémeš

ja

Lahodné rezy plné jahôd. Domáce lístkové cesto, domáca poleva a Pudingová plnka v kombinácii so šľahačkou je tá správna voľba na oslavy, párty alebo len tak ku káve.

Potrebujeme:

cesto:

500 g lístkové cesto

krém:

1000 ml voda
3 bal.jahodový puding
300 g Kr. cukor
1 lyžička vanilkový extrakt
7 ks bielku
300 g jahody

šľahačka:

400 ml smotana na šľahanie
40 g práškový cukor
2 bal.stužovač

Ďalej budeme potrebovať:

250 g Kr. cukor
130 ml voda
1 lyžička ocot (20 percent)

Postup:

  1. Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm.
  2. Lístkové cesto si pripravíme podľa receptu   (alebo si ho môžeme zakúpiť v obchode). Rozdelíme ho na polovicu.Obaja cesta upečieme na plechu pekne do zlata pri teplote 180 stupňov. Upečené necháme vychladnúť.
  3. Jeden plát cesta umiestnime do vyššieho plechu.
  4. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.
  5. Bielky vyšľaháme s cukrom (150 g) do peny. Vo vode (200 ml) rozmiešame pudingové prášky a zvyšnú vodu s Kr.cukrom (150 g) a vanilkou dáme ohriať na oheň. Keď máme cukor rozpustený, pridáme rozmiešané pudingové prášky a uvaríme hustý krém. Hustú hmotu odstavíme a ihneď vmiešame vyšľahané bielky. Spojíme.
  6. Na plát cesta poukladáme nakrájané jahody a zalejeme ich pripravenou pudingovú plnkou. Necháme stuhnúť a úplne vychladnúť.
  7. Smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a stužovačom do tuhej hmoty. Navrstvíme na vychladenú pudingovú náplň a na vrch položíme druhý plát cesta.
  8. Pripravíme si polevu podľa inštrukcií.
    Do kastróna nalejeme vodu a ocot, prisypeme kryštálový cukor. Všetko privedieme do varu, potom plameň stiahneme a ešte 10 minút varíme na miernom ohni. Po desiatich minútach sa nám vytvorí cukrový sirup.
    Uvarený sirup prelejeme do studenej misy a za občasného miešania necháme mierne vychladnúť.
    Po 5-6 minútach miešania sa postupne zmení farba sirupu na bielu a hmota začne tuhnúť. Ešte stále to za občasného miešania premiešavame.
    Po ďalších 5-6 minútach dosiahneme požadovanú konzistenciu.Podľa potreby môžeme pridať potravinárskou farbu a natrieme na tortu. Táto poleva vystačí na tortu s priemerom 24 cm. Hmota na torte stuhne za menej ako 1 hodinu. Ak potrebujeme viac polevy, urobíme to z dávky 500 g cukru, 250 ml vody a 1 lyžičky octu. V tomto prípade varíme 15 minút.

Zdroj:  ctromhab. hu

You Might Also Like