Banánová bábovka s orechmi

BB

Kto miluje bábovky tak isto musí vyskúšať túto. Bábovka je krásne nadýchaná vďaka banánom a kyslej smotane je vláčna. Vonia krásne po vanilke a škorici.
Oriešky jej dodajú špecifickú chuť.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky
100 g trstinového cukru
100 g cukru krupica
220 g masla
200 g kyslej smotany
2 ks vajcia
3 – 4 ks viac zrelé banány (cca 350 g)
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky škorice
1 lyžička vanilkového extraktu
2 lyžice rumu
dve hrste sekaných vlašských orechov

postup:

  1. Rúru si predhrejte na 170 stupňov, bábovkovú formu vymažte a vysypte ako ste zvyknutí. Ja používam heru a vysypem zvyčajne strúhankou, mám s ňou lepšie skúsenosti, než s múkou.
  2. Zmiešajte múku (50 – 100 g môžete nahradiť celozrnnou špaldovou alebo pšeničnou), prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a škoricu, nechajte bokom.
  3. Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo spolu s oboma cukrami, postupne pridajte vajcia.
  4. Banány roztlačte vidličkou alebo použite tyčový mixér a vmiešajte do zmesi. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt, rum a dobre vyšľahajte.
  5. Nakoniec vmiešajte múčnu zmes a sekané orechy, ktoré môžete nahradiť napríklad kúskami čokolády.
  6. Cestom naplňte pripravenú formu a dajte piecť na 30 – 40 minút, potom znížte teplotu na 150 stupňov a dopečte. Nechajte asi 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopte na chladiacu mriežku. Pocukrujte a krájajte až po úplnom vychladnutí. Bábovka chutí skvele s bielym jogurtom.

Zdroj: víkendové pečení cz.

You Might Also Like