Tvarohové noky (knedle) s ovocím!

noky

Príprava tvarohových nokov  Vám nezaberie veľa času,

Potrebujeme:

Na noky :

1 ks rožok , starší
150 g biely jogurt
1 ks vanilkový cukor
2 ks vajcia
20 g maslo zmäknuté
soľ – štipka
250 g mäkký tvaroh z vaničky
150 g hrubá múka cca

Na prílohu:

jahody , čučoriedky, maliny…
cukor krupica
práškový cukor
škoricový cukor
maslo
tvrdý tvaroh alebo hrudkovitý
kyslá smotana alebo jogurt
šľahačka alebo zmrzlina

Postup:

1

Rožok pokrájame na malé kocky a dáme do misy. Pridáme jogurt, premiešame. Pridáme zmäknuté maslo s vanilkovým cukrom a soľou, premiešame. Pridáme žĺtky s tvarohom, premiešame. Prisypeme múku a opäť dobre premiešame. Cesto necháme krátko odstáť, počas tohto kroku si dáme variť hrniec s vodou. Nakoniec do lepivého kyprého cesta vmiešame sneh z bielkov.

2

Do hrnca s vriacou vodou hádžeme halušky, ktoré tvoríme tak, že polievkovou lyžicou naberáme cesto z misy a o hranu misy ho tvarujeme na nok,  Alebo mokrou rukou tvoríme z cesta knedličky, ktoré tiež nahádžeme do vriacej vody.
3
Knedličky alebo noky bude cca 20 kusov. Po vyplávaní z dna na vrch ich varíme cca 4-5 minút, podľa veľkosti, vyskúšame jeden a podľa neho robíme ostatné. Po uvarení scedíme, v mise pokvapkáme maslom alebo posypeme práškovým cukrom a premiešame.

4
Podávame na čerstvom ovocí, ktoré sme si vopred mierne presladili, aby pustilo trochu šťavy a doplníme smotanou podľa chuti, zmrzlinou, tvarohom, škoricovým alebo práškovým cukrom… Ovocie je tiež možné krátko prevariť s cukrom, malým množstvom vody. Všetko podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť.

You Might Also Like