Domáce škoricové slimáky: poctivé a lepšie ako kupované!

snek

Môžeš si ich kúpiť snáď v každom lepšom pekárstve i markete?  Poď si ich s nami urobiť doma! Domáce škoricové slimáky totiž urobíš pekne poctivé a budeš vedieť o všetkom, čo v nich je. Nechceme podceňovať pekárov a pekárky, ale domáce pečivo je domáce pečivo. A hlavne ťa táto bašta vyjde lacnejšie, aj keď si ju dopraješ častejšie.

Potrebujeme:

 Na cesto:

800 g hladkej múky
50 g droždia
50 ml mlieka
150 g masla
práškový cukor
0,5 lyžičky soli
2 lyžičky kardamómu

 Na náplň:

150 g zmäknutého masla
práškový cukor
2 lyžice škorice
 žĺtok na potretie

Postup:

1.Rozdrob droždie, zalej ho vlažným mliekom a oboje zmiešaj. Potom pridaj maslo, cukor, soľ a kardamóm.
2.Vytvor rukami hladké cesto a nechaj ho na teplom mieste kysnúť zhruba 30 minút. Nezabudni ho zakryť mokrou utierkou.
3.Vykysnuté cesto rozdeľ na 4 diely a z každého vyvaľkaj tenší plát.
4.Zmiešaj si ingrediencie na škoricovú náplň, potri každý plát a potom ho zaviň.
5.Rolky potom nakrájaj na 10 menších kúskov a polož ich na plech rezom hore. Najlepšie je dať ich do papierových formičiek na muffiny, aby sa „neroztiekli“.
6.Takto ich nechaj ešte 40 minút pod utierkou kysnúť.
7.Predhrej si rúru na 225-250 °C. Rolky potri vyšľahaným žĺtkom a posyp cukrom.  Peč približne 5-10 minút.

Dobrú chuť.

You Might Also Like