Bleskové lístkové cesto

20020947_35c53ee4057085_680

Lístkové cesto je v našich kuchyniach veľmi obľúbené hlavne pre jeho univerzálne použitie. Bohužiaľ len málokto si nájde čas a chuť si lístkové cesto pripraviť doma. Budem úprimná, aj ja patrím k tým, ktorí ho zvyčajne kupujú. Teda aspoň do tej doby, než som objavila túto zrýchlenú variantu.

suroviny

Bleskové lístkové cesto (cca 500 g):

250 ghladkej múky
1/2 lyžičkysoli
125 gmasla, rozdeleného na 50 g + 75 g
cca 120 mlvody

postup prípravy

  1. Príprava cesta je pomerne rýchla a jednoduchá. Z múky, masla a vody si vypracujete mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme a natierate ľahko zmäknutým maslom.
  2. Prekvapivo jednoduché a prekvapivo dobré. Cesto má úžasnú maslovú chuť i vôňu, je krásne krehké a chrumkavé. Zatiaľ som ho skúšala len na sladko, ale verím, že rovnaká  bude aj v slanom prevedení.
  3. Múku preosejte do misy, pridajte soľ a premiešajte.Pridajte 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujte na posýpku. Vyskúšala som obe možnosti, ruky aj robota, oboje funguje rovnako 🙂
  4. K drobence začnite pomaly pridávať vodu a vypracujte mäkké cesto. Vodu pridávajte postupne, tak ako bude potrebné, vždy dobre zapracujte.
  5. Zostávajúcich 75 g masla dajte do misky a nechajte ľahko povoliť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len ľahko zmäknúť, tak aby išlo rozmazať lyžicou. Rozdeľte ho v miske na tri časti, tj. 3 x cca 25 g.
  6. Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche na obdĺžnik a rozmere cca 40 x 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozváľaného cesta potrite tretinou zmäknutého masla (25 g). Dobre sa na roztieranie hodí lyžice.
  7. Nenamazanú tretinu cesta prehnite do stredu az druhej strany preklopte druhú časť cesta.
  8. Cesto opatrne rozvaľkajte, opäť do obdĺžnika cca 40 x 20 cm a postup dvakrát zopakujte so zostávajúcim maslom.
  9. Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložte na tretiny a znovu rozvaľkajte na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát.Počas váľanie podľa potreby ľahko posypávejte múkou a snažte sa na cesto príliš netlačiť.
  10. Hotové cesto dajte pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky alebo môžete zamraziť. Z receptu pripravíte cca 500 g lístkového cesta.

Zdroj: Vikendove pečení

 

You Might Also Like