Medový zákusok

medove

Potrebujeme:

Cesto:
300 g hladkej múky
100 g masla
30 g cukru
2 lyžice medu
2 vajcia
1 lyžička sódy

Na orechový posyp (krustu):
150 g sekaných vlašských orechov
25 g cukru
1 lyžicu medu
50 g masla

Krém:
1 sladené (vopred skaramelizované) kondenzované mlieko
125 g mäkkého masla
250 g hustej kyslej smotany až 18%

Postup:

1. Rozmiešame vajcia s cukrom a mäkkým maslom. Pridáme preosiatu múku so sódou, cukrom, medom a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na tri kusy. Z nich vyvaľkáme na voskovanom alebo obyčajnom papieri na pečenie tenšiu placku, z ktorej vykrajujeme okrúhle korpusy – vezmeme si na to ostrú hranu tortovej formy. Jeden z korpusov natrieme orechovou zmesou.
2. Na panvici jemne opražíme sekané alebo tlčené orechy, rozpustíme cukor, med a maslo. Horúce dáme na surový korpus. Korpusy upečieme v rúre vyhriate na 170°C do zlatohneda. Z odkrojených zvyškov vyvaľkáme ďalšiu placku, ktorú pečieme súbežne a potom rozdrobíme na posypanie obvodu torty.
3. Sladené kondenzované mlieko varíme v plechovke 2 hodiny, najlepšie predchádzajúci deň, pretože ho musíme nechať vychladnúť a potom plechovku otvoriť. Mlieko zmiešame s maslom a kyslou smotanou, necháme stuhnúť v chladničke.
4. Tortovú formu vyložíme potravinárskou fóliou, na dno položíme korpus, na neho natrieme polovicu krému. Priklopíme druhým korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, a nakoniec priklopíme korpusom s orechovou krustou. Uložíme do chladu a necháme odležať minimálne deň, ale lepšie až štyri dny. To je optimálne. Vyberieme z formy, krém ktorý sa vytlačil von, rozotrieme na boky torty a tie posypeme rozdrobeným korpusom zo zvyškov cesta.
Dobrú chuť.
Zdroj: Gustoe.sk

You Might Also Like