Suroviny:
3 vajcia
100 g kryštálového cukru
30 g kakaa
70 g polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
1 kg jabĺk
200 g kryštálového cukru
2 bal. želatíny
0,8 L jablkového džúsu
1 smotana na šľahanie
1 kyslá smotana
1 smetafix
100 g práškového cukru
Postup:
Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme kakao a múku rozmiešanú s práškom do pečiva.
Cesto vylejeme do formy s primerom 24 cm a pečieme asi 10 minút pri 180 stupňoch.
Upečený korpus necháme vychladnúť.
Jablká ošúpeme, pokrájame na väčšie kúsky, dáme ho hrnca, pridáme cukor a prilejeme asi 150ml džúsu. Privedieme do varu a krátko povaríme, asi 3 minúty, záleží to od typu jabĺk. Jablká by mali byť také akurát, ani tvrdé ani veľmi mäkké.
Do zvyšného džúsu vysypeme želatínu, krátko premiešame.
Takto pripravenú želatínu vlejeme do vriacich jabĺk. Varíme asi 1 minútu. Za občastného miešania jablkovú zmes mierne vychladíme.
Keď želatína začne tuhnúť, zmes vylejeme na korpus.
Jablká uhladíme, mierne pritačíme a dáme do chladničky.
Smotanu vyšľaháme so smetafixom a cukrom, pridáme kyslú smotanu, krátko premiešame.
Šľahačkovú zmes nanesieme na vychladené jablká.
Pekne uhladíme a ľubovoľne ozdobíme. Dáme do chladničky poriadne vychladiť. Zdroj: NapadyNavody