Nedáš dopustiť na čerstvé a svieže šaláty? Rada experimentuješ, ale tiež si verná klasika? Ak boli tvoje odpovede kladné, máme pre teba jednu stálicu na domácom i zahraničnom nebi. Je to šalát Caesar, ktorý je nesmierne ľahký na prípravu.
Potrebujeme:
1 rímsky šalát
150 g parmezánu
1/2 bielej bagety z predošlého dňa (môžeš zameniť za toastový chlieb)
1 kuracie prsia
2 čerstvé žĺtky
1 lyžičku dijonskej horčice
1/2–1 lyžičky krupicového cukru
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
100 ml panenského olivového oleja
1 menší strúčik cesnaku
4 sardelové rezy
5 ks ančovičiek
Postup:
1.Rímsky šalát dôkladne umy a nechaj odkvapkať alebo vysuš v sušičke. Nakrájaj na zhruba dvojcentimetrové plátky a vlož do misy alebo na väčší tanier.
2. Kuracie mäso môžeš rozkrájať na menšie rezančeky a narýchlo ho orestovať alebo ho ponechať vcelku a sprudka orestovať na rozpálenej panvici . Potom ho stačí pomaly dopekať v rúre. Že je mäso pripravené, poznáš vtedy, keď ho uprostred narežeš a z rezu bude vytekať šťava . Snaž sa mäso nepresušiť!
3. Počas dopekania mäsa sa daj do prípravy zálievky. Do nádoby s mixérom vyklepni dva čerstvé žĺtky, pridaj dijonskú horčicu, krupicový cukor (podľa chuti), soľ a čerstvo mleté korenie, olivový olej, nasekaný strúčik cesnaku, sardelky a ančovičky. Všetko rozmixuj do hladka a v prípade potreby dochuť.
4.V rúre, kde pečieš mäso, si orestuj na kocky nakrájanú bagetu alebo toastový chlieb. Chrumkavé krutónky môžeš pripraviť aj na panvičke s orieškom masla a čerstvými bylinkami. Pokiaľ hľadáš diétny variant, uprednostni rúru. Do misky so šalátom vlož mäso pokrájané na menšie rezančeky alebo plátky, zalej dresingom, pridaj nastrúhaný parmezán a chrumkavé krutónky. Dobrú chuť.