Preslávené bublinkové zemiaky podľa mojej babičky, lepšie ako hranolky: Urobte pri pečení túto fintu a nafúknu sa ako balón!

BB

Moje deti boli doslova závislé na hranolkách a keby sme ich s manželom nekrotili, pokojne by ich jedli aj každý deň. Odkedy mi však svokra poradila bublinkové zemiaky, deti už iné nechcú.

Potrebujeme:

Zemiaky (asi 10 menších kusov)
soľ
maslo

Postup:

  1. Zemiaky nelúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice.
  2. Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vyložený papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.
  3. Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.
  4. Ešte rýchlejšia verzia
  5. Moja posledná úprava – bez trenia.
  6. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou častí nahor. Potom posypeme soľou z mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami. Dobrú chuť.

Zdroj: Irecept

You Might Also Like