Domáce croissanty mňam

croas

Potrebujeme:

250 g chlebovej pšeničnej múky
150 g studeného masla, nakrájaného na kocky
120 ml vlažného mlieka
45 g krupicového cukru
25 g čerstvého droždia
1/2 lyžičky soli

na potretie

1 žĺtok
1 lyžice mlieka

Postup:

V mise vymiešajte kvasnice s cukrom, kým nebudú mať tekutú konzistenciu, potom pridajte mlieko.

Vo veľkej mise zmiešajte soľ a múku. Pridajte maslo a pomocou vidličky všetko postupne zmiešajte.

Do múky pridajte mlieko s kvasnicami a zmes premiešajte tak, aby vzniklo jednotné cesto s malými kúskami masla vnútri. Vytvarujte cesto do štvorca, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte buď na 30 minút do mrazničky, alebo na pár hodín do chladničky.

Cesto vyberte z chladničky, či mrazničky, a začneme vyvaľovať do dlhého pruhu, zhruba trikrát dlhšia, než bolo pôvodne.

Obe kratšej strany dajte doprostred cesta, opäť trochu vyvaľkajte v smere dlhších strán.Kratšie konce opäť zložte doprostred.

Obráťte balíček cesta tak, aby záhyby boli vespod.Proces vyvaľkanie a preloženie cestá zopakujte ešte cca 5-krát.

Zabaľte cesto na potravinové fólie a nechajte cez noc v chladničke.

Na povrch poprášené múkou dajte cesto a vyvaľkajte do obdĺžnika o stranách 40 x 25 cm. Cesto narežte na trojuholníky, vznikne ich zhruba na 8 croissantov.

Z každého trojuholníčky zabaľte jeden croissant. Baľte od základu trojuholníku smerom k špičke.

Dajte croissanty zabalenú špičkou smerom nadol na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť cca 3 hodiny na teplom mieste.

Predhrejte rúru na 230 ° C, potrite croissanty zmesou žĺtka a mlieka dajte piecť.

Pečte 8 minút, potom znížte teplotu na 190 ° C a dopékejte 10 až 15 minút, kým nebudú croissanty tmavo hnedé.

Pred podávaním nechajte croissanty máličko vychladnúť.
Dobrú chuť.
Zdroj: homecoocing

 

You Might Also Like